Hoe u uw eigen aandelenanalist kunt worden (2024)

Niemand vraagt ​​u om uw eigen arts of uw eigen advocaat te worden, dus waarom zou iemand u vragen om uw eigen aandelenanalist te worden? Sommige mensen beginnen graag met koken, simpelweg omdat ze het leuk vinden om te doen. Op dezelfde manier zijn er mensen zoalsWarren Buffettdie genieten van het investeringsproces.

Als u een belegger bent die graag zelfredzaam is, kunt u overwegen om uw eigen aandelenanalist te worden. Nu er bij sommige analisten een groot vraagteken hangt over hun geloofwaardigheid, is het altijd beter om zelf de kneepjes van het vak te leren. Lees verder en ontdek hoe ook jij kunt denken als een analist, zelfs als je thuis zit.

Belangrijkste leerpunten

  • Wall Street vertrouwt vaak op schattingen van analisten op basis van financiële gegevens van bedrijven om aandelen aan te bevelen en hun richtprijzen te bepalen.
  • Ook individuele beleggers kunnen hetzelfde type fundamentele analyse gebruiken om potentiële ondergewaardeerde aandelen te identificeren en koersdoelen vast te stellen.
  • Hier bespreken we enkele basisprincipes voor het onderzoeken van aandelen en het uitvoeren van uw eigen analyse.

Aandelenanalyse is een proces

Het maakt niet uit of u een investeerder zoektgroeiof waarde, de eerste stap bij het denken als een analist is het ontwikkelen van een onderzoekende geest. U moet weten wat u tegen welke prijs moet kopen of verkopen. Analisten richten zich doorgaans op één bepaalde bedrijfstak of sector. Binnen die specifieke sector richten zij zich op geselecteerde bedrijven. Het doel van een analist is om de zaken van de bedrijven op hun lijst diepgaand te onderzoeken. Dit doen ze door het analyseren van definanciële overzichtenen alle andere beschikbare informatie over het bedrijf.

Om de feiten te controleren onderzoeken analisten ook de zaken van de leveranciers, klanten en concurrenten van een bedrijf. Sommige analisten bezoeken het bedrijf ook en communiceren met het management om uit de eerste hand inzicht te krijgen in de werking van het bedrijf. Geleidelijk aan verbinden professionele analisten alle punten met elkaar om het volledige beeld te krijgen.

Voordat u een investering doet, moet u uw eigen onderzoek doen. Het is altijd beter om meerdere aandelen in dezelfde sector te onderzoeken, zodat u een vergelijkende analyse krijgt. Toegang tot informatie is doorgaans geen probleem. De grootste beperking om uw eigen aandelenanalist te worden, is tijd.Particuliere beleggersdie nog veel andere dingen te doen hebben, kunnen er misschien niet zoveel tijd aan besteden als professionalveiligheidsanalisten. In het begin kunt u echter zeker een of twee bedrijven inschakelen om te testen hoe goed u ze kunt analyseren. Dat zou je helpen het proces te begrijpen. Met meer ervaring en tijd kun je er aan denken om meer aandelen onder je lens te leggen.

Het beste is om te beginnen waar je bent

Het bekijken van analistenrapporten is de beste manier om met uw eigen analyse te beginnen. Zo bespaart u veel tijd door kort voorwerk te besparen. U hoeft de verkoop- of koopaanbevelingen van analisten niet blindelings te volgen, maar u kunt hun onderzoeksrapporten lezen om snel een overzicht te krijgen van het bedrijf, inclusief de sterke en zwakke punten, de belangrijkste concurrenten, de vooruitzichten voor de sector en de toekomstperspectieven. De rapporten van analisten staan ​​boordevol informatie, en het tegelijkertijd lezen van rapporten van verschillende analisten kan u helpen bij het identificeren van de rode draad. De meningen kunnen verschillen, maar de basisfeiten in alle rapporten komen overeen.

Bovendien kunt u dewinstvoorspellingenvan verschillende analisten, die uiteindelijk hun koop- of verkoopaanbevelingen bepalen. Verschillende analisten kunnen verschillende richtprijzen voor hetzelfde aandeel vaststellen. Zoek altijd naar de redenen wanneer u analistenrapporten leest. Wat zou uw mening zijn geweest over de huidige voorraad, gegeven dezelfde informatie? Geen idee? Ga dan verder met de volgende stap.

Wat te analyseren

Om tot uw eigen betrouwbare conclusie over een aandeel te komen, moet u de verschillende stappen begrijpen die hierbij betrokken zijnvoorraad analyse. Sommige analisten volgen atop-down strategie, te beginnen met een branche en vervolgens een winnend bedrijf te lokaliseren, terwijl anderen a volgenonderkant bovenaanpak, beginnend bij een bepaald bedrijf en vervolgens leren over de vooruitzichten van de sector.

U kunt uw eigen bestelling plaatsen, maar het hele proces moet soepel verlopen. Elk proces voor het analyseren van een aandeel omvat de volgende stappen.

Industrie analyse

Er zijn openbaar beschikbare informatiebronnen voor vrijwel elke branche. Vaak is dejaarverslagvan een bedrijf zelf geeft een voldoende goed overzicht van de sector, samen met de toekomstige groeivooruitzichten. Jaarverslagen vertellen ons ook over de grote en kleine concurrenten in een bepaalde branche. Het gelijktijdig lezen van de jaarverslagen van twee of drie bedrijven zou een duidelijker beeld moeten geven.

U kunt zich ook abonneren op vakbladen en websites die zich op een bepaalde branche richten, zodat u de nieuwste gebeurtenissen in de sector kunt volgen.

Analyse van bedrijfsmodellen

U moet zich concentreren op de sterke en zwakke punten van een bedrijf. Er kan een sterk bedrijf zijn in een zwakke sector en een zwak bedrijf in een sterke sector. De sterke punten van een bedrijf komen vaak tot uiting in zaken als het unieke karakter ervanmerkidentiteit, producten, klanten en leveranciers. Je kunt meer te weten komen over een bedrijfbedrijfsmodeluit het jaarverslag, vakbladen en websites.

Financiële sterkte

Of je het nu leuk vindt of niet, het begrijpen van de financiële kracht van een bedrijf is de meest cruciale stap bij het analyseren van een aandeel. Zonder financiële kennis kun je niet echt denken als een analist. Je moet die van een bedrijf kunnen begrijpenbalans,winst-en verliesrekening, Enkasstroomoverzichten.

Vaak liggen cijfers in definanciële overzichtenspreken luider dan de glanzende woorden van een jaarverslag. Als u niet vertrouwd bent met cijfers en aandelen wilt analyseren, is er geen betere tijd dan nu om te beginnen met het leren en ermee vertrouwd te raken.

Managementkwaliteit

De kwaliteit van het management is ook een cruciale factor voor een aandelenanalist. Er wordt vaak gezegd dat er geen goede of slechte bedrijven zijn, alleen goede of slechte managers. Key executives zijn verantwoordelijk voor de toekomst van het bedrijf. U kunt de kwaliteit van het management en het bestuur van bedrijven beoordelen door wat onderzoek op internet te doen. Er is een overvloed aan informatie beschikbaar over elk beursgenoteerd bedrijf.

Groeianalyse

Aandelenkoersen volgen de winsten, dus om te weten of een aandelenkoers in de toekomst omhoog of omlaag gaat, moet u weten waar de toekomstige winsten naartoe gaan. Helaas bestaat er geen snelle formule die u kan vertellen wat u kunt verwachten voor toekomstige inkomsten. Analisten maken hun eigen schattingen door eerdere cijfers over de omzetgroei te analyserenwinstmarges, samen met de winstgevendheidstrends in die specifieke sector.

Het verbindt feitelijk wat er in het verleden is gebeurd met wat er naar verwachting in de toekomst zal gebeuren. Nauwkeurig genoeg makenwinstvoorspellingenis de ultieme test van uw mogelijkheden voor aandelenanalyse, omdat het een goede indicatie is van hoe goed u deze sectoren en bedrijven begrijpt.

Waarderingen

Zodra u de toekomstige inkomsten begrijpt, is de volgende stap het kennen van de waarde van een bedrijf. Wat moet de waarde van de aandelen van uw bedrijf zijn? Analisten moeten uitzoeken hoeveel de stroom ismarktprijsvan de aandelen gerechtvaardigd is in vergelijking met de waarde van het bedrijf.

Er bestaat geen ‘juiste waarde’ en verschillende analisten gebruiken verschillende parameters. Waardebeleggers kijken naarintrinsieke waardewaar groei-investeerders naar kijkenpotentieel verdienen. Een bedrijf dat tegen een hogere prijs verkooptP / E verhoudingmoet tegen een hogere prijs groeien om dit te rechtvaardigenhuidige prijsvoor groei-investeerders.

Richtprijs

De laatste stap is het instellen van eenrichtprijs. Zodra u de verschillende manieren begrijpt om toekomstige inkomsten te voorspellen, kunt u een hoge en lage richtprijs berekenen door de geschatte koersen te vermenigvuldigenwinst per aandeel(EPS) met de geschatte hoge en lage koers/winstverhouding.

De hoge en lage richtprijs is deprijs bandwaarbinnen de toekomstige aandelenkoers waarschijnlijk zal bewegen als reactie op de verwachte toekomstige winsten. Zodra u de richtprijs kent, kunt u deze heel goed gebruiken om uw bestemming te bereiken.

Wat doen aandelenanalisten?

Aandelenanalisten van Wall Street kijken diepgaand naar de financiële rapporten en aankondigingen van een bedrijffundamentele analyse. Dit wordt gedaan om tot een veronderstelde reële waarde of koersdoel te komen en vervolgens dienovereenkomstig een aanbeveling aan beleggers te doen (bijvoorbeeld koop- of houdaanbevelingen).

Wat zijn enkele bottom-up tools voor aandelenanalyse?

Bottom-up analyse begint met de financiële overzichten van een bedrijf, zoals de balans en de winst- en verliesrekening. Van daaruit kunnen verschillende ratio's worden berekend die de huidige en verwachte financiële positie van een bedrijf onthullen. Deze verhoudingen omvatten onder meer deschulden tegenover eigen vermogen(D/E)-verhouding, desnelle verhouding,omloopsnelheid van de voorraad, en verschillende prijzenveelvouden.

Wat moet ik doen als een aandeel boven zijn richtprijs stijgt?

Als u vertrouwen heeft in uw oorspronkelijke analyse, moet een effect met winst worden verkocht zodra het zijn koersdoel bereikt of overschrijdt. Misschien wilt u eerst kijken of er iets fundamenteels is veranderd waardoor het huidige koersdoel zou kunnen stijgen, maar anders kunt u de opbrengst van uw verkoop gebruiken om een ​​nieuwe investeringsmogelijkheid te financieren.

Het komt neer op

Het uiteindelijke doel van iedere belegger is winst maken, maar niet iedere belegger of analist is daar goed in. Accepteer nooit blindelings wat aandelenanalisten te zeggen hebben en doe altijd je eigen onderzoek. Niet iedereen kan een beleggingsexpert zijn, maar u kunt altijd uw analytische vaardigheden verbeteren als het om aandelen gaat.

Hoe u uw eigen aandelenanalist kunt worden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5930

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.