Luisteren in communicatie: belang, hoe u een goede luisteraar kunt zijn, wat sprekers kunnen doen om te zorgen voor een beter luisteren (2024)

Wat luistert in communicatie?

Luisteren in communicatie verwijst naar het actieve proces van het ontvangen, begrijpen en interpreteren van verbale en non -verbale berichten die door een andere persoon worden gecommuniceerd.Effectief luisteren vereist aandacht, het tonen van rente en het aantonen van begrip van wat de andere persoon zegt.Het hoort niet alleen de woorden die worden uitgesproken, maar ook het interpreteren van de toon, emoties en lichaamstaal die door de spreker wordt gebruikt om hun boodschap over te brengen.

Listening In Communication: Importance, How To Be A Good Listener, What Speakers Can Do To Ensure Better Listening (1)

Inhoudsopgave

  • 1 Wat luistert in communicatie?
  • 2 Belang van luisteren
  • 3 Luisteren versus het gevoel van horen
  • 4 Luisteren als gedrag
  • 5 Hoe een goede luisteraar te zijn?
    • 5.1 Wees gemotiveerd om te luisteren
    • 5.2 Wees voorbereid om te luisteren
    • 5.3 Wees objectief
    • 5.4 Wees alert op alle signalen
    • 5.5 Maak goed gebruik van het denk-sprekende tijdsverschil
    • 5.6 Gebruik feedback
    • 5.7 Oefen luisteren
    • 5.8 Gebruik verbale en non-verbale signalen om de spreker aan te moedigen
  • 6 Welke sprekers kunnen doen om te zorgen voor een beter luisteren?
    • 6.1 Probeer in te leven
    • 6.2 Pas uw levering aan
    • 6.3 Gebruik feedback
    • 6.4 Vraag jezelf af
    • 6.5 Wees duidelijk
    • 6.6 Wees interessant
  • 7 fasen van luistervaardigheden
    • 7.1 horen
    • 7.2 begrip
    • 7.3 Evalueren
    • 7.4 Reageren
  • 8 Actief luisteren
    • 8.1 glimlach
    • 8.2 Oogcontact
    • 8.3 houding
    • 8.4 Onthouden
    • 8.5 VRAAGEN

Een deel van de reden waarom we niet naar mensen luisteren op een hoog niveau van effectiviteit, is dat we als vanzelfsprekend luisteren.De meeste mensen gaan ervan uit dat ze al begrijpen waar het luisteren over gaat, en daarom is het niet nodig om iets meer te leren.

We gaan er ook van uit dat het gemakkelijk is om een goede luisteraar te zijn.In feite gaan velen van ons er waarschijnlijk van uit dat we al effectieve luistervaardigheden hebben.Beide veronderstellingen zijn ongerechtvaardigd.We kunnen niet aannemen dat onze luistervaardigheden al maximaal zijn, we kunnen er zeker niet van uitgaan dat effectief luisteren eenvoudig of eenvoudig is.

Als onderzoeksstudies iets zijn om aan te gaan, is de gemiddelde luisterefficiëntie in de bedrijfswereld slechts 25 procent.Direct na een presentatie van tien minuten kan een normale luisteraar zich slechts 50 procent van de overgebrachte informatie herinneren.

Na 24 uur is het terugroepniveau slechts 25 procent.Bode dit goed voor organisaties?Nee waarom?Laten we eens kijken waarom luisteren zo belangrijk is in een moderne organisatie.

Belang van luisteren

Mensen besteden precies dat te doen - luisteren.Luisteren is het meest voorkomende, misschien wel het belangrijkste type communicatie op het werk.Studies geven aan dat volwassenen ongeveer 29,5 procent van hun wakkere uren luisteren.

Recente studies die op de werkplek gericht zijn, tonen aan dat personeel op alle niveaus gemiddeld ongeveer 32,7 procent van hun tijd aan het luisteren besteedt tijdens het spreken 25,8 procent van hun tijd in beslag neemt en 22,6 procent in beslag neemt.Top leidinggevenden besteden nog meer tijd aan het luisteren dan andere werknemers.

Luisteren op het werk is niet alleen frequent, het is ook erg belangrijk.De meeste managers zijn het er zelfs over eens dat ‘actief luisteren’ de meest cruciale vaardigheid is om een succesvolle manager te worden.Stephen Covey identificeert luisteren als een van de 'zeven gewoonten van zeer effectieve mensen'.

Luisteren kan de werkkwaliteit verbeteren en de productiviteit stimuleren.Slechte luistervaardigheden leiden tot ontelbare fouten waardoor brieven opnieuw moeten worden getypeerd, vergaderingen opnieuw gepland, zendingen omgeleid.Dit alles beïnvloedt de productiviteit en winst.Afgezien van de voor de hand liggende voordelen, helpt goed luisteren werknemers om hun verzameling feiten, vaardigheden en attitudes bij te werken en te herzien.Goed luisteren helpt hen ook om hun spreekvaardigheden te verbeteren.

Ondanks al deze voordelen zijn goede luistervaardigheden vandaag vrij zeldzaam in de zakenwereld.Zoals eerder opgemerkt, hebben een aantal studies aangetoond dat mensen slecht luisteren, ondanks de voordelen van precies het tegenovergestelde.

Er is echter hoop.Luisteren is een vaardigheid die het gevolg is van leren - het is niet 'geïnborn'.We leren boodschappen bij te wonen, te analyseren en te begrijpen die op ons zijn gericht, net zoals we andere vaardigheden leren.Wat dit betekent is dat iedereen een effectieve luisteraar kan worden.Verder, als de basis van luistervaardigheden worden begrepen, kan iedereen zijn vermogen verbeteren om de betekenissen van wat mensen tegen hen zeggen vollediger op te lossen.

Luisteren versus het gevoel van horen

Als we het horen, zien we alleen geluiden, maar als we luisteren, gaat deze hoorzitting gepaard met een opzettelijke en doelgerichte daad van de geest.Luisteren betekent betekenis krijgen van wat er wordt gehoord.Men hoort de woorden uitgesproken door een andere persoon zonder ze echt te begrijpen.

Luisteren als gedrag

Luisteren kan worden gezien als een vorm van gedrag dat deel uitmaakt van het communicatieproces - een actieve inspanning van aandacht en perceptie van de kant van de persoon naar wie de boodschap is gericht.Met andere woorden, het maakt deel uit van de transactie die plaatsvindt tussen mensen terwijl ze communiceren.

Meer formeel is luisteren een actieve vorm van gedrag waarin individuen proberen hun aandacht te maximaliseren voor en te begrijpen van wat aan hen wordt gecommuniceerd door het gebruik van woorden, acties en dingen door een of meer mensen in hun directe omgeving.

De meeste mensen denken aan het luisteren voornamelijk in termen van het gebruik van de oren en nauwlettend bij te gaan op verbale berichten.Luisteren verwijst ook naar het monitoren van de non-verbale en contextuele aspecten van berichten.In de gelijktijdige transactiesweergave van communicatie omvat luisteren dus het bijwonen van en interpreteren van alle manieren waarop mensen woorden, acties en dingen gebruiken die bedoeld zijn om betekenissen in hun ontvangers op te wekken.Het is dus meer dan alleen het horen van gesproken woorden.

Merk ook op dat opgenomen in de definitie het concept van 'directe omgeving' is.Dit verwijst naar de betekenissen die zijn opgenomen in het bericht van de bron vanwege de context waarin de transmissie plaatsvindt.Effectief luisteren vereist ook aandacht voor die aspecten van een boodschap, omdat ze zowel complex als divers kunnen zijn als invloeden op de interpretatie.

Voorbeeld: wat we interpreteren kan heel anders zijn als we luisteren naar mensen op bekende en onbekende plaatsen, naar mensen die we heel goed kennen versus mensen die we zojuist hebben ontmoet, in groepssituaties versus één op één.Een ander soort context wordt geleverd door verschillende media die mogelijk deel uitmaken van het communicatieproces - telefoon, radio, tv enzovoort.Elk van deze reeks voorwaarden vormt een andere context, een andere omgeving, die zijn eigen invloed heeft op de luisterervaring.

Wat iets voor ons betekent, is gebaseerd op de accumulatie van zowel directe als indirecte ervaringen die we tijdens ons leven hebben gehad.Dit voorziet in een reeks persoonlijke interne betekenisreacties voor elk van het enorme aantal symbolen, gebaren, regels, enzovoort die onze taal- en non-verbale tekens vormen.

Alleen wanneer de ervaringsbasis van de afzender en de ontvanger voldoende vergelijkbaar zijn, kunnen betekenissen van de betrokken partijen parallel zijn, waardoor individuen dezelfde interpretaties kunnen delen.Begrip hangt daarom onmiddellijk en direct af van het bestaan van parallelle betekeniservaringen, die nauwkeurig kunnen worden geproduceerd door effectief luisteren.

De voorgaande discussie houdt in dat effectief luisteren geen toeval is - dat is geen 'automatische' vorm van gedrag.Hoewel het waar is dat sommige aspecten van luisteren gewoon of reflexief zijn, zijn anderen zeker niet.Daarom kunnen we niet eenvoudigweg rondgaan met mensen en verwachten dat luisteren van hoge kwaliteit gewoon 'gebeurt'.Om de nauwkeurige communicatie te bieden, moeten beide partijen in de transactie actief en bewust worden betrokken bij het bijwonen en begrijpen van wat door de ander wordt overgedragen door alle middelen die we hebben besproken.

Om goed te worden gedaan, luisteren is iets dat we opzettelijk en bewust moeten beheren.Met andere woorden, het succesvolle en begrijpen van wat aan ons wordt gecommuniceerd, wordt alleen bereikt als het opzettelijk wordt ingesteld als een sleuteldoel - een doelstelling dat we kunnen bereiken als we hard en systematisch werken.Bovendien is het geen parttime achtervolging.We moeten dit doel stellen wanneer we communiceren met andere mensen.

Tegelijkertijd is het mogelijk om te aandachtig te luisteren.Het zou impulsief, onredelijk en zelfs onmogelijk zijn om onze totale aandacht te schenken aan wat ons te allen tijde, in alle situaties en via alle media wordt gecommuniceerd.Dat zou een vloedgolf van informatie zijn waarmee geen normaal persoon kon omgaan.

Bovendien zou veel ervan een gruwelijke boring zijn of een totale verspilling van tijd.We kunnen allemaal bedenken aan een aantal omstandigheden waarin we onszelf niet intens willen betrekken bij de taak om te volgen en te begrijpen welke informatie onze kant op is gestuurd.

Simpel gezegd, een belangrijke voorwaarde voor effectief luisteren is het verwerven van vaardigheden bij het onderscheiden van waar we aandacht aan moeten letten en waar we veilig kunnen negeren.Het belang om selectief te kunnen luisteren, maar goed is nauw verbonden met de essentiële doelstellingen of doelen van het proces.

Hoe een goede luisteraar te zijn?

  • Wees gemotiveerd om te luisteren
  • Wees voorbereid om te luisteren
  • Wees objectief
  • Wees alert op alle aanwijzingen
  • Maak goed gebruik van het denk-sprekende tijdsverschil
  • Gebruik feedback
  • Oefen luisteren
  • Gebruik verbale en non-verbale signalen om de spreker aan te moedigen

Wees gemotiveerd om te luisteren

Wanneer u besluit dat u luistert, wordt een verbetering van uw luistervaardigheden onmiddellijk merkbaar.Onderzoekers hebben geconcludeerd dat hoe meer gemotiveerd een luisteraar is, hoe actiever en alert hij wordt als ontvanger.Hoewel de motivatie alleen niet alle problemen bij het luisteren niet kan oplossen, is dit de eerste voorwaarde om een goede luisteraar te worden.

Wees voorbereid om te luisteren

Soms moet je vooraf wat voorbereiding doen om effectief naar een bepaald communicatiebestrijding te luisteren.Het is nuttig om zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen over het onderwerp, de spreker en de situatie.

Dit zal u helpen om beter te begrijpen en te beoordelen wat de spreker zegt.Voorbereidingen kunnen ook pogingen omvatten om fysieke barrières tussen uzelf en de spreker te minimaliseren en alle afleidingen in de omgeving te elimineren.

Wees objectief

Uit je eigen ervaringen zou je hebben gemerkt dat je meer ontvankelijk bent voor een bericht wanneer je het met een open geest nadert.Om objectief te zijn, moet men voorkomen dat je tot conclusies springt.Houd uw kritieke vermogens op de alert, maar maak geen oordeel totdat alle punten volledig zijn ontwikkeld.

Als u te snel een oordeel maakt, is er altijd het gevaar dat u mogelijk dingen registreert die de spreker zegt die niet precies aansluit bij uw oordeel.Objectief luisteren houdt een bewuste inspanning in om onze emoties en vooroordelen op afstand te houden.

Wees alert op alle aanwijzingen

Zoek naar de belangrijkste ideeën van de spreker.De stemkwaliteit, het verbuiging, de nadruk van de spreker en het lichaamsbeweging kunnen allemaal vitale aanwijzingen bieden voor wat de spreker het belangrijkst is.Bovendien geven deze signalen je ook inzicht in de emotionele inhoud van de boodschap van de spreker, die in overweging moet worden genomen als de boodschap volledig moet worden begrepen.

Maak goed gebruik van het denk-sprekende tijdsverschil

Zoals eerder vermeld, denken we normaal gesproken veel sneller dan we spreken.Als u een luisteraar bent, kunt u deze kloof in uw voordeel gebruiken door mentaal samen te vatten en te beoordelen wat de spreker heeft gezegd.Focus op wat de spreker zegt, in plaats van op wat een passend antwoord op het bericht zou zijn.

Gebruik feedback

Het gebruik van feedback is een manier om meer te krijgen van onze communicatie -ontmoetingen.Soms kan deze feedback zo eenvoudig zijn als het vertellen van de spreker die u niet begrijpt.Hiermee kunt u het bericht opnieuw horen.Zorg er bij het gebruik van feedback voor dat de spreker het bericht ontvangt, dat er geen dubbelzinnigheid is over uw feedback en dat uw feedback gerelateerd is aan wat er aan de hand is.

Oefen luisteren

Vaardigheid in luisteren, zoals in elke andere vaardigheid, is het resultaat van bewuste inspanning.Veel van de barrières voor effectief luisteren kunnen met succes worden overwonnen door de praktijk.Dwing jezelf om te luisteren naar toespraken en lezingen die geen duidelijke rentewaarde lijken te hebben.Als u dit doet, kunt u de verleiding overwinnen om "uitschakelen" wanneer de berichten saai of moeilijk lijken.

Gebruik verbale en non-verbale signalen om de spreker aan te moedigen

De luisteraar kan een aantal verbale en non -verbale signalen gebruiken om de spreker te helpen bij het communiceren.Het leggen van oogcontact met de spreker kan een lange weg gaan om hem of haar gerust te stellen.Uit raam kijken terwijl iemand spreekt, doet weinig voor het moreel van de spreker.

Soms knikken het hoofd enigszins of casual opmerkingen zoals 'ik zie' kunnen de spreker vertellen dat u actief betrokken bent bij het communicatieproces.Zelfs een daad die zo eenvoudig is als glimlachen kan warmte en steun aan de spreker bieden en hem helpen zijn nervositeit te bereiken.

Welke sprekers kunnen doen om te zorgen voor een beter luisteren?

Tot nu toe hebben we ‘luisteren’ volledig bestudeerd vanuit het perspectief van de luisteraar.Maar ook de spreker beïnvloedt tot op zekere hoogte de manier waarop anderen naar de boodschap luisteren.Dit wil natuurlijk niet suggereren dat de hele verantwoordelijkheid van het communiceren van een boodschap op de spreker staat - een idee dat alarmerend populair is bij de meeste arme luisteraars.Maar de spreker kan bepaalde technieken gebruiken om effectiever leren aan te moedigen.

  • Probeer in te leven
  • Pas uw levering aan
  • Gebruik feedback
  • Vraag jezelf
  • Wees duidelijk
  • Wees interessant

Probeer in te leven

Praat met uw luisteraars.Om dit te doen, moet je ze begrijpen - begrijp hoe ze op je ideeën zullen reageren.De beste manier om dit te doen is om je voor te stellen in hun positie.Dit zal u helpen om oninteressante en moeilijke onderdelen te wieden die misschien niet relevant zijn of gemakkelijker te begrijpen kunnen worden gemaakt door op een andere manier te worden geplaatst.

Pas uw levering aan

Zorg ervoor dat de luisteraars u niet hebben gehoord.Je kunt de interesse van luisteraars behouden door je stem te moduleren en je toespraak zo levendig mogelijk te maken zonder belachelijk te klinken.Een saaie monotone induceert vaak mentale lethargie en verandert luisteraars.

Gebruik feedback

Omdat de luisteraar feedback kan gebruiken om de communicatie te verbeteren, kan de spreker ook.Wees gevoelig voor reacties van de luisteraar.

Vraag jezelf

Letten ze op?Zien ze er geïnteresseerd uit?Zien ze er verward uit?Vervelen ze?Door deze vragen te beantwoorden, kunt u de nodige aanpassingen maken en uw boodschap aanpassen aan de behoeften van het publiek.

Wees duidelijk

Ken uw doel.Wat is het belangrijkste punt dat u probeert te maken?Als je niet duidelijk bent over wat je wilt zeggen en waarom je het wilt zeggen, zul je waarschijnlijk doelloos wandelen en het is heel moeilijk om aandacht te besteden aan losgekoppelde en onsamenhangende omzwervingen.

Wees interessant

Om interessant te zijn, moet je eerst geïnteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt.Gebrek aan interesse van de kant van de spreker communiceert zichzelf onmiddellijk aan de luisteraars en slaat hun eigen reactie saai.Levendig, stimulerende en relevante spraak heeft altijd een betere kans om de aandacht van het publiek te trekken.

Fasen van luistervaardigheden

De fasen van luistervaardigheden zijn als volgt:

Gehoor

Het kan worden afgeleid als een fysiologisch proces van het absorberen van geluidsgolven terwijl ze naar het trommelvlies reizen.In dit stadium analyseert de hersenen stimuli en laten slechts enkele in focus komen, wat een belangrijke vereiste is voor effectief luisteren.Om effectief te luisteren, moet men informatie verzamelen door te luisteren.Hoe duidelijker het geluid, hoe gemakkelijker het is om te interpreteren wat er wordt gezegd.

Begrip

In dit stadium identificeert de luisteraar de context en betekenissen van woorden die worden gezegd.De ontvanger kan gebruik maken van de visuele en auditieve informatie om de betekenis van het bericht te begrijpen en proberen te ontcijferen.De ontvanger kan ook een vraag stellen om de betekenis beter te begrijpen.

Evalueren

In dit stadium gaat de informatie over de ontvanger zowel kwalitatief als kwantitatief.Evaluatie stelt de ontvanger in staat om te beslissen of het nodig is om op het bericht te reageren of niet.De ontvanger evalueert of het bericht dat van de afzender is ontvangen al dan niet goed is geconstrueerd of in wanorde, onpartijd of bevooroordeeld, waar of onwaar, belangrijk of farcical.

Reagerend

Deze fase vereist dat de ontvanger het luisterproces culmineert door verbale of non-verbale reactie, op deze manier zal de luisteraar weten dat bericht wordt afgeleverd en begrepen.Non-verbale vorm van respons kan knikken, oogcontact maken, glimlachen, met hun ogen rollen, grijnzen of een andere lichaamstaal.De verbale vorm van antwoord kan een vraag oproepen, aanvullende informatie vragen, de focus van een gesprek omleiden of wijzigen, enz.

Actief luisteren

Zoals de naam zelf suggereert, verwijst actief luisteren naar actief en aandachtig luisteren.Om actief te luisteren, moet de luisteraar zich volledig concentreren, begrijpen en reageren op wat er wordt gezegd in plaats van gewoon passief gehoor.Actief luisteren is een essentiële zakelijke communicatie -vaardigheid en het gaat om het reageren op tentoonstellings alertheid.

Actief luisteren houdt in luisteren met alle zintuigen.Het houdt ook in dat het volledige aandacht besteedt aan de spreker.Het is cruciaal dat de ontvanger (luisteraar) aandachtig wordt gezien als luisteren.Als de afzender (spreker) erachter komt dat de luisteraar niet oplet, kan de spreker voelen dat het gesprek oninteressant is of het doel niet dient.

Sommige tekenen van actief luisteren zijn als volgt:

  • Glimlach
  • Oogcontact
  • Houding
  • Onthouden

Glimlach

Smile kan worden gebruikt om te laten zien dat de luisteraar aandacht besteedt aan waarover wordt gesproken of als een teken om het met de spreker te eens zijn.Smile samen met het knik van hoofd kan nuttig zijn om te versterken dat berichten worden begrepen.

Oogcontact

Actieve luisteraars hebben de neiging om de spreker aan te moedigen door oogcontact te handhaven.Oogcontact in combinatie met glimlach is een non-verbaal bord om de luidspreker te versterken.

Houding

Het soort houding dat wordt gehandhaafd, betekent een belangrijk kenmerk van actief luisteren.Actieve luisteraars zullen in zekere mate vooruitlopen en een scherpe interesse in communicatie vertonen.

Onthouden

Het behouden van een paar belangrijke punten die door een spreker worden vermeld of zelfs het onthouden van de naam van de spreker kan benadrukken dat de overgebrachte berichten zijn ontvangen en begrepen of luisteren werd actief gedaan.

Ondervragen

De luisteraar kan laten zien dat hij/zij actief luistert door de relevante vragen op te richten of opheldering te zoeken over wat er wordt gezegd.De spreker kan de spreker ook in twijfel trekken om te controleren of de luisteraar actief luistert of niet.

Luisteren in communicatie: belang, hoe u een goede luisteraar kunt zijn, wat sprekers kunnen doen om te zorgen voor een beter luisteren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6326

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.