Vertrouwelijkheid en openbaarmaking van informatie na de dood (2024)

Uw vertrouwelijkheidplicht tegenover een patiënt gaat door na hun dood.

Nadat een patiënt is overleden, worden huisartsenpraktijken vaak benaderd door familieleden, verzorgers of ambtenaren die om vertrouwelijke informatie over de patiënt vragen.

Er zijn een aantal redenen waarom ze dit zouden kunnen doen, zoals:

  • Ze willen misschien een klacht indienen over de zorg die de patiënt heeft ontvangen
  • Ze willen misschien de informatie als onderdeel van een mogelijke claim
  • Ze kunnen de wil van de patiënt uitdagen
  • Ze hebben de informatie mogelijk nodig om officiële documenten te voltooien - bijvoorbeeld voor familieleden om een verzekeringsclaim te maken op een geannuleerde vakantie.

Het kan voor praktijken heel moeilijk zijn om te weten wat, wanneer en voor wie het gepast is om de dossiers van een overleden patiënt bekend te maken.U moet zich bewust zijn van zowel de wetgeving als de vereisten van de GMC op dit gebied.

Wetgeving

De relevante wetgeving is:

  • Access to Health Decords Act 1990 - Geldt in Engeland, Schotland en Wales.
  • Toegang tot gezondheidsdossiers (Noord -Ierland) Order 1993 - is van toepassing in Noord -Ierland.

Beide handelingen geven de persoonlijke vertegenwoordiger van een overleden patiënt en iedereen die mogelijk een claim heeft die voortvloeit uit de dood van de patiënt, een recht om een aanvraag in te dienen voor de medische dossiers van de patiënt.

Terminologie

'Persoonlijke vertegenwoordiger' is de algemene term voor een persoon of mensen die zich bezighouden met de nalatenschap van een overleden persoon.Als er een testament is, staat de persoonlijke vertegenwoordiger bekend als een uitvoerder.Als er geen testament is (of als de wil geen executeurs heeft aangesteld), wordt de persoonlijke vertegenwoordiger een beheerder genoemd.

De taken van een uitvoerder en een beheerder zijn in grote lijnen vergelijkbaar.De term 'persoonlijke vertegenwoordiger' in deze richtlijnen verwijst naar beide rollen.

Het recht op toegang

Het recht op toegang is geen algemeen recht en toegang kan worden beperkt tot informatie die relevant is voor de mogelijke claim wanneer de aanvrager niet de persoonlijke vertegenwoordiger is.

Toegang moet worden beperkt of geweigerd als een van de volgende voorwaarden van toepassing is:

  • Er zijn aanwijzingen dat de patiënt niet zou hebben verwacht dat de informatie aan de aanvrager wordt bekendgemaakt
  • Als de openbaarmaking waarschijnlijk iemand anders ernstige schade toebrengt
  • Als het ook informatie over een derde partij zou bekendmaken (anders dan een gezondheidsster die bij de zorg betrokken is) die niet instemt
  • Als het informatie openbaar maakt die niet relevant is voor enige claim die kan voortvloeien uit de dood van de patiënt (als de aanvrager niet de persoonlijke vertegenwoordiger is)
  • Als het dateert van vóór 1 november 1991 in Engeland, Schotland en Wales (tenzij eerdere gegevens nodig zijn om latere inzendingen te begrijpen).

ToegangmoetenWees geweigerd om een notitie te bevatten, gemaakt op verzoek van de patiënt, waarin staat dat ze niet wensten dat de toegang zou worden gegeven op een aanvraag onder deze wetgeving.

GMC -begeleiding

De relevante bepalingen zijn uiteengezet in de GMC'sVertrouwelijkheid: goede praktijken bij het omgaan met patiëntinformatie(2017), paragrafen 134-138.

134.Uw vertrouwelijkheidsplicht gaat door nadat een patiënt is overleden.

135.Er zijn omstandigheden waarin u relevante informatie over een overleden patiënt moet onthullen.Bijvoorbeeld:

A.Wanneer openbaarmaking wettelijk vereist is

B.Om een lijkschouwer, procurator fiscale of andere soortgelijke officier te helpen bij een onderzoek of dodelijk ongevallenonderzoek

C.op overlijdenscertificaten, die u eerlijk en volledig moet voltooien

D.Wanneer een persoon het recht heeft op toegang tot records onder de Access to Health Decords Act 1990 of The Access to Health Dossier (Northern Ireland) Order 1993, tenzij een vrijstelling van toepassing is

e.Wanneer openbaarmaking nodig is om een wettelijke plicht van openhartigheid te voldoen.

136.In andere omstandigheden, of en welke persoonlijke informatie kan worden bekendgemaakt nadat het overlijden van een patiënt zal afhangen van de feiten van de zaak.Als de patiënt om informatie had gevraagd om vertrouwelijk te blijven, moet u zich meestal aan hun wensen houden.Als u niet op de hoogte bent van instructies van de patiënt, moet u rekening houden met aanvragen voor informatie:

A.Of het onthullen van informatie waarschijnlijk zal veroorzaken, of van voordeel van de partner of het gezin van de patiënt zal zijn

B.Of de openbaarmaking ook informatie over de familie van de patiënt of iemand anders zal bekendmaken

C.Of de informatie al publieke kennis is of kan worden geanonimiseerd of gedexidenteerd

D.het doel van de openbaarmaking.

137.Omstandigheden waarin u meestal relevante informatie over een patiënt moet openbaar maken, zijn onder meer:

A.De openbaarmaking is toegestaan of is goedgekeurd volgens een wettelijk proces dat de common law -plicht van vertrouwelijkheid opzij zet, tenzij u weet dat de patiënt bezwaar heeft gemaakt (zieparagrafen 103-105))

B.Wanneer openbaarmaking in het algemeen belang is gerechtvaardigd om anderen te beschermen tegen een risico op overlijden of ernstige schade

C.Voor toezicht van de volksgezondheid moet in welk geval de informatie worden geanonimiseerd, tenzij dat het doel zou verslaan

D.Wanneer een ouder om informatie vraagt over de omstandigheden en oorzaken van de dood van een kind

e.Wanneer iemand in de buurt van een volwassen patiënt om informatie vraagt over de omstandigheden van de dood van die patiënt, en u geen reden hebt om aan te nemen dat de patiënt bezwaar zou hebben gemaakt tegen een dergelijke openbaarmaking

F.Wanneer openbaarmaking nodig is om een professionele openhartigheidsplicht te ontmoeten (zieparagrafen 100 en 101))

G.Wanneer het nodig is om de rapportage of onderzoek van ongunstige incidenten of klachten te ondersteunen voor lokale klinische audit of voor programma's voor klinische uitkomst.

138.Gearchiveerde records met betrekking tot overleden patiënten blijven onderworpen aan een vertrouwelijkheidsplicht, hoewel het potentieel voor het bekendmaken van informatie over of het veroorzaken van angst, het overleven van familieleden of het beschadigen van het vertrouwen van het publiek in de loop van de tijd zal afnemen.

Reageren op een verzoek om informatie over de omstandigheden rond de dood

Meestal, als een persoon die bekend is bij de overledene informatie vraagt met betrekking tot de omstandigheden rond de dood, is het gepast om te vertrouwen op de bovenstaande GMC -begeleiding.

Wanneer echter gegevens worden gevraagd om andere doeleinden dan het begrijpen van de omstandigheden rond de dood, zou het verstandig zijn om de onderstaande stappen te overwegen.

Reageren op een verzoek om openbaarmaking van de medische dossiers: achtstappenproces

Paragrafen 134-138van de GMC's richtlijnen voor vertrouwelijkheid zijn van toepassing op openbaarmaking van informatie na het overlijden van een patiënt.Samen genomen met de relevante wetgeving kunnen ze worden gedistilleerd in een reeks stappen die moeten worden gevolgd wanneer u een verzoek om openbaarmaking van de medische dossiers ontvangt.

De stappen zijn van toepassing wanneer:

  • een derde partij vraagt om openbaarmaking van medische dossiers, en
  • De praktijk is onzeker over de aard van het verzoek en/of identiteit van de derde partij.

De acht stappen

  • U moet de aanvrager/klager duidelijk maken dat u, hoewel u geen wens om obstructief te zijn, uw vertrouwelijkheidplicht voor de patiënt moet beschouwen, die na de dood aan de gang is.
  • Vraag de aanvrager/klager om aan te geven welke informatie ze vragen, waarom zij de medische dossiers vereisen en voor welk doel deze zullen worden gebruikt.Vraag hen ook om te bevestigen of zij de persoonlijke vertegenwoordiger van de nalatenschap van de overleden patiënt zijn (bij voorkeur schriftelijk).Het zou u moeten helpen begrijpen waarom de medische dossiers worden gezocht, welke relevant kunnen zijn voor het verzoek en of ze kunnen worden bekendgemaakt.

    Als de Lloyd George -records worden aangevraagd door de persoonlijke vertegenwoordiger, of de aanvrager kan pleiten voor waarom zij relevant kunnen zijn voor een claim, betekenen wijzigingen in GP -contracten vanaf 1 april 2022 dat het de verantwoordelijkheid van de praktijk zal zijn om deze uit te zoekenPCSE.

  • Misschien wilt u de opvattingen van de persoonlijke vertegenwoordiger over de aanvraag voor openbaarmaking zoeken;Bijvoorbeeld in een Will -geschillengeval.Als dit het geval is, moet u de aanvrager/klager vragen of zij de persoonlijke vertegenwoordiger van de nalatenschap van de patiënt zijn - en zo niet, voor de naam en contactgegevens van de persoonlijke vertegenwoordiger, indien bekend bij hen.
  • Als de persoonlijke vertegenwoordiger bekend isEn de aanvrager/klager is blij dat er contact met hem op is, ga naar stap 7.
  • Als de aanvrager/klager de identiteit niet kentvan de persoonlijke vertegenwoordiger, ga verder met stap 8.
  • Als de aanvrager/klager objectenOm de persoonlijke vertegenwoordiger op de hoogte te stellen van hun aanvraag/klacht, moet u om hun redenen vragen en uitleggen dat dit uw vermogen om op het verzoek te reageren kan belemmeren.Zodra de redenen zijn verstrekt, gaat u naar stap 8.
  • U moet naar de persoonlijke vertegenwoordiger schrijven, waardoor ze op de hoogte zijn van de aanvraag/klacht en hun mening vragen over de gevraagde openbaarmaking.Als de persoonlijke vertegenwoordiger zich verzet tegen openbaarmaking, vraag hen dan om hun redenen uit te leggen.
  • Zodra u alle benodigde informatie van de aanvrager/klager en de persoonlijke vertegenwoordiger (indien van toepassing) hebt, moet u deze bekijken naast de relevante delen van de dossiers van de patiënt.U moet ook rekening houdenparagrafen 134 en 135van de richtlijnen van de GMC over vertrouwelijkheid en vormen een mening over de vraag of de gevraagde openbaarmaking a) vereist is door de wetgeving, of b) redelijk onder alle omstandigheden.

U moet er rekening mee houden dat de toestemming van de persoonlijke vertegenwoordiger geen vereiste is voor openbaarmaking en het is niet altijd nodig om hen te benaderen om hun opvattingen te zoeken.U kunt informatie verstrekken aan andere personen dan persoonlijke vertegenwoordigers waar aan de criteria voor openbaarmaking onder de Access to Health Decords Act 1990 is voldaan.

Dit kan een complex en verwarrend proces zijn.Het kan soms heel moeilijk zijn om te onderscheiden wat er wordt gevraagd en waarom.

Alle leden die zich zorgen maken over een verzoek dat wordt gedaan onder de bovengenoemde wetgeving - bijvoorbeeld wanneer een derde van mening is dat hij een klinische nalatigheidsclaim kan hebben die voortvloeit uit de dood van de patiënt - moeten contact opnemen met de MDU voor individueel advies en hulp.

Deze pagina was correct op publicatie op 22/04/2022.Alle richtlijnen zijn alleen bedoeld als algemene richtlijnen voor leden.Als u lid bent en specifiek advies nodig heeft met betrekking tot uw eigen omstandigheden, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

VertrouwelijkheidRecords en rapporten

Vertrouwelijkheid en openbaarmaking van informatie na de dood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6001

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.